22 lipca, 2012

Złoto Maroka


Złoto Maroka czyli odmładzania ciąg dalszy


Współczesne kobiety starają się walczyć z upływającym czasem i ciągle poszukują skutecznych metod, aby opóźnić pojawienie się pierwszych oznak starości. Teraz marzenie o młodej skórze jest na wyciągnięcie ręki.

Olej arganowy jest niezwykle ceniony w kosmetyce ze względu na swoje właściwości zmiękczające, nawilżające, antyrodnikowe i antyoksydacyjne przyspieszające odnowę komórkową. Olej arganowy regeneruje płaszcz lipidowy skóry, odżywiając i przeciwdziałając jej odwodnieniu i pozostawia skórę naturalnie nawilżoną i elastyczną.


Skąd pochodzi olejek arganowy?

Europę podbił zaledwie kilka lat temu. W Maroku skąd pochodzi znany jest od wieków. Olejek aragnowy jest uzyskiwany z drzewa Argania Spinosa, zwanego Drzewem Życia. Drzewo to rośnie tylko w jednym miejscu na świecie, w południowo-zachodniej części Maroka i jest świetnie przystosowane do trudnych warunków. Doskonale radzi sobie z ciężkimi warunkami, odporne jest na ciężki klimat, znosi temperatury od 0-50 st.C. Rośnie na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb może przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m. Przeciętnie żyje ok. 150-200 lat, ale dość często spotykane są również okazy 400 letnie. Owocuje co drugi rok a w latach szczególnie suchych robi sobie dodatkowo przerwy w owocowaniu. Pełni również ważną ekologiczna funkcję - powstrzymuje erozję gleby i postępowanie  pustyni. Od 1998 roku obszar ok. 800,000 ha, gdzie rośnie około 20 mln drzew, posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.



Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko podczas długotrwałej suszy. Kwiaty argani są małe, skupione w górnej części gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Można je także porównać do małej śliwki, żółtego koloru. Skorupa orzecha arganowego jest 16 razy twardsza od skorupy orzecha laskowego.



Wewnątrz tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których otrzymywany jest drogocenny olej zwany Złotem Maroka, wykorzystywany zarówno w celach spożywczych, ale także pielęgnacyjnych.


Co to jest olejek arganowy?

Tradycyjna produkcja oleju arganowego czyli tłoczenia jest wykonywana ręcznie przez kobiety zrzeszone w żeńskich spółdzielniach. Dla berberyjskich kobiet praca ta jest jedynym źródłem utrzymania. Produkcja olejku arganowego jest długim i żmudnym procesem. Z jednego drzewa arganowego uzyskuje sie około 30 kg owoców a następnie z tej masy około 1 litr oleju przez czas ok.  1,5 dnia. 



Olejek arganowy kosmetyczny

Powstaje z ziaren nie poddawanych żadnej obróbce (prażeniu), co sprawia, że zachowuje wszystkie swoje lecznicze i kosmetyczne właściwości. Jest droższy od oleju arganowego spożywczego, którego ziarna są poddawane m.in. obróbce termicznej, co powoduje utratę niektórych substancji odżywczych. Olej arganowy kosmetyczny jest jasnej barwy i nazywany jest przez mieszkańców „ardjan” – „marokańskie złoto” lub „migdał Berberów o złocistym kolorze”.
W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze względu na swoje działanie odmładzające. Przeznaczony jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej i wrażliwej (wymagającej regeneracji) oraz alergicznej. Regeneruje skórę, wzmacnia włosy oraz paznokcie, chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Jest doskonały dla dojrzałej i starzejącej się skóry, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. 
Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów ANTI-AGING. Zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli (Wit.E zwanej witaminą młodości - jest jej tu dwukrotnie więcej niż w oliwie z oliwek),  również Beta-tokoferoli, Gamma-tokoferoli i Delta-tokoferoli.
Zawarte w nim substancje biologiczne czynne tj.: 80%  nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolowy (ok. 35%), Stygmasterol, sterole, wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy, karotenoidy (37 %) oraz beta-amyrina, triukallol, skwalan i butyrospermol sprawiają, że olejek arganowy jest prawdziwym „eliksirem młodości.


Oto olejki arganowe dostępne w naszym sklepie: Argile Provence Naturado 50ml, Born to Bio 100ml, Alepia 100ml.


Olej arganowy kulinarny



Olej arganowy spożywczy jest ciemniejszy (tłoczony z prażonych ziaren) i wyrazisty w smaku. Trochę przypomina olej z orzechów laskowych. Dodaje się go do sałat, kuskusu i dań warzywnych – pod koniec procesu ich przygotowywania, pamiętając o tym, że nie nadaje się do stosowania w wysokich temperaturach. Obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu.



Z pozostałości po tłoczeniu oleju przygotowuje się gęstą i słodką pastę amlou o smaku zbliżonym do masła orzechowego, która jest podawana na śniadanie w berberyjskich domach.
Olej arganowy kulinarny nadaje się do sosów, potraw rybnych i mięs, także jako dodatek i dressing do sałatek lub jako marynata. Nadaje sie bezpośrednio do spożycia, ale można go mieszać z innymi wartościowymi olejami i ziołami jak : oregano czy koper.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz