Złoto Maroka czyli odmładzania ciąg dalszy
Współczesne kobiety starają się walczyć z upływającym
czasem i ciągle poszukują skutecznych metod, aby opóźnić pojawienie się
pierwszych oznak starości. Teraz
marzenie o młodej skórze jest na wyciągnięcie ręki.
Olej arganowy jest niezwykle ceniony w
kosmetyce ze względu na swoje właściwości zmiękczające, nawilżające, antyrodnikowe
i antyoksydacyjne przyspieszające odnowę komórkową. Olej arganowy regeneruje
płaszcz lipidowy skóry, odżywiając i przeciwdziałając jej odwodnieniu i
pozostawia skórę naturalnie nawilżoną i elastyczną.
Skąd pochodzi olejek
arganowy?
Europę podbił zaledwie kilka lat temu. W Maroku skąd pochodzi znany jest od wieków. Olejek
aragnowy jest uzyskiwany z drzewa Argania Spinosa, zwanego Drzewem
Życia. Drzewo to rośnie tylko w jednym miejscu na świecie, w
południowo-zachodniej części Maroka i jest świetnie przystosowane do trudnych
warunków. Doskonale radzi sobie z
ciężkimi warunkami, odporne jest na ciężki klimat, znosi temperatury od 0-50
st.C. Rośnie na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają
do 30m w głąb może przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania
jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m. Przeciętnie żyje ok. 150-200
lat, ale dość często spotykane są również okazy 400 letnie. Owocuje co drugi
rok a w latach szczególnie suchych robi sobie dodatkowo przerwy w owocowaniu.
Pełni również ważną ekologiczna funkcję - powstrzymuje erozję gleby i
postępowanie pustyni. Od 1998 roku obszar ok. 800,000 ha, gdzie rośnie
około 20 mln drzew, posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany
przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.
Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko
podczas długotrwałej suszy. Kwiaty argani są małe, skupione w górnej części
gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki,
mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Można je także porównać do małej
śliwki, żółtego koloru. Skorupa orzecha arganowego jest 16 razy twardsza od
skorupy orzecha laskowego.
Wewnątrz
tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których otrzymywany jest
drogocenny olej zwany Złotem Maroka, wykorzystywany
zarówno w celach spożywczych, ale także pielęgnacyjnych.
Co to jest olejek arganowy?
Tradycyjna
produkcja oleju arganowego czyli tłoczenia jest wykonywana ręcznie przez
kobiety zrzeszone w żeńskich spółdzielniach. Dla berberyjskich kobiet praca ta
jest jedynym źródłem utrzymania. Produkcja olejku arganowego jest długim i
żmudnym procesem. Z jednego drzewa arganowego uzyskuje sie około 30 kg owoców a
następnie z tej masy około 1 litr oleju przez czas ok. 1,5 dnia.
Olejek arganowy kosmetyczny
Powstaje z
ziaren nie poddawanych żadnej obróbce (prażeniu), co sprawia, że zachowuje
wszystkie swoje lecznicze i kosmetyczne właściwości. Jest droższy od oleju
arganowego spożywczego, którego ziarna są poddawane m.in. obróbce termicznej,
co powoduje utratę niektórych substancji odżywczych. Olej arganowy kosmetyczny jest
jasnej barwy i nazywany jest przez mieszkańców „ardjan” – „marokańskie złoto”
lub „migdał Berberów o złocistym kolorze”.
W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze
względu na swoje działanie odmładzające. Przeznaczony jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza
suchej i wrażliwej (wymagającej regeneracji) oraz alergicznej. Regeneruje skórę, wzmacnia włosy oraz paznokcie,
chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Jest doskonały dla
dojrzałej i starzejącej się skóry, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się
zmarszczek.
Obecnie jest
prawdziwym hitem w grupie produktów ANTI-AGING. Zawdzięcza to dużej zawartości
tokoferoli (Wit.E zwanej witaminą młodości - jest jej tu dwukrotnie więcej niż
w oliwie z oliwek), również Beta-tokoferoli, Gamma-tokoferoli i
Delta-tokoferoli.
Zawarte
w nim substancje biologiczne czynne tj.: 80% nienasyconych kwasów
tłuszczowych, w tym linolowy (ok. 35%), Stygmasterol, sterole, wysoki poziom
naturalnych przeciwutleniaczy, karotenoidy (37 %) oraz beta-amyrina,
triukallol, skwalan i butyrospermol sprawiają, że olejek arganowy jest
prawdziwym „eliksirem młodości.
Oto olejki arganowe dostępne w naszym sklepie: Argile
Provence Naturado 50ml, Born to Bio 100ml, Alepia 100ml.
Olej arganowy kulinarny
Olej
arganowy spożywczy jest ciemniejszy (tłoczony z prażonych ziaren) i wyrazisty w
smaku. Trochę przypomina olej z orzechów laskowych. Dodaje się go do sałat,
kuskusu i dań warzywnych – pod koniec procesu ich przygotowywania, pamiętając o
tym, że nie nadaje się do stosowania w wysokich temperaturach. Obniża poziom
cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu.
Z
pozostałości po tłoczeniu oleju przygotowuje się gęstą i słodką pastę amlou o smaku zbliżonym do masła
orzechowego, która jest podawana na śniadanie w berberyjskich domach.
Olej
arganowy kulinarny nadaje się do sosów, potraw rybnych i mięs, także jako
dodatek i dressing do sałatek lub jako marynata. Nadaje sie bezpośrednio do
spożycia, ale można go mieszać z innymi wartościowymi olejami i ziołami jak :
oregano czy koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz