(Cytryniec chiński)
Schisandra rośnie w Azji Wschodniej, a przede wszystkim w Chinach. Znana jest także pod nazwą Wu Wei Zi, co po chińsku znaczy „pięć smaków”. Jej smak jest wyjątkowy – w jagodach wyczuwa się nutę słodką, słoną, kwaśną, gorzką i pikantną.
Co
potrafi?
Jagody
Schisandry należą do grupy roślin mających szczególne znaczenie w tradycyjnej
medycynie chińskiej. Stosowane od czasów najwcześniejszych dynastii (250r.p.n.e.)
były niezwykle cenione dzięki zdolnościom wzmacniającym i oczyszczającym.
Służyły do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu.
Owoce,
podobnie jak liście i kora, zawierają schisandrynę - substancję o
właściwościach wzmacniających i tonizujących.
Poza
tym cytryniec chiński może pochwalić się także bogactwem witaminy E i C,
żelaza, miedzi, manganu, niklu, molibdenu, tytanu, cynku, magnezu, potasu,
fosforu oraz flawonoidów, saponiny, beta-sisterolu oraz ligananów. Olejek eteryczny cytryńca, znajdujący się
we wszystkich częściach rośliny (najwięcej w korze) jest ceniony w perfumerii
za subtelny korzenno-cytrynowy aromat.
Jak
to działa?
Ekstrakt
z jagód Schisandry jako składnik naturalnych kremów używany jest najczęściej w produktach
przeznaczonych do bardzo wrażliwej skóry. Wzmacnia ją, łagodzi podrażnienia,
oczyszcza z toksyn. Dzięki temu spowalnia zachodzące w skórze procesy starzenia
i zwiększa jej możliwości regeneracyjne.
Schisandrę
znajdziecie w kremach SANTE Bio-Schisandra do skóry wrażliwej.
Kremy
są w ofercie sklepu monoi tiara natural cosmetics w Bielsku-Białej.
Jesteśmy
ciekawi, czy macie swoje opinie na temat tych produktów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz