27 czerwca, 2012

masło karite


Latem też sięgnijcie po masło karite.

Naturalne nierafinowane Masło Karite (Masło Shea, Masłosz Parkii) pozyskiwane w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa "Vittelaria Paradoxa" (dawniej nazwa botaniczna "Butyrospermum parkii"), pochodzące z terenów Zachodniej Afryki (Togo), o przyjemnym lekko orzechowym zapachu. Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości frakcji niezmydlającej (fitosterole, trójterpeny, węglowodór kariten) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) i witamin E, A, D, F. Obecność kwasu cynamonowego oraz cykloartenolu powoduje, że masło karite zaliczane jest do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem trójterpenów dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi. Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała), łącznie z okolicą oczu.  Wykazuje duże podobieństwo do warstw lipidowych naskórka dlatego wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. Karite opóźnia proces starzenia się skóry, pobudzając metabolizm komórek. Wspomaga walkę z celulitem i rozstępami. Ochrania i nawilża włosy. Niezbędny do pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci. Karite stanowi idealną ochronę podczas kąpieli słonecznych i morskich. Zimą pielęgnuje skórę podczas mrozów i wiatru. Przyspiesza gojenie ran, leczy pęknięcia skóry, likwiduje przebarwienia i plamy na skórze. Wmasowane w wilgotne włosy przeciwdziała ich przesuszeniu i łamliwości. Dodane do kąpieli nawilży suchą i podrażnioną skórę. Polecane dla osób skłonnych do alergii i dla dzieci. Łagodzi objawy łuszczycy, egzemy, atopowe zapalenie skóry. Masło należy rozpuścić w dłoni przed nałożeniem. Wchłania się natychmiast i nie zostawia tłustego filmu na skórze. Może być stosowany przy skórze normalnej i suchej.


O roślinie

Masłosz rośnie w Afryce Centralnej i Zachodniej. Porasta półpustynne sawanny, razem z akacjami i baobabami. Mieszkańcy Afryki nazywają to drzewo „drzewem życia”, gdyż może ono rosnąć nawet 300 lat. Osiąga wysokość około 20 metrów. Pierwsze owoce masłosz wydaje po 25-30 latach, a najwięcej owoców rodzi w wieku od 50-ciu do 100-lat. Drzewa tego nie spotkamy na plantacjach. Rośnie ono jedynie w specyficznym mikroklimacie sawanny. Owoce masłosza podobne są kształtem do dużej śliwki. Po okresie kwitnienia drzewa przypadającego na porę suchą owoce dojrzewają 5 miesięcy. Zbiory owoców drzewa masłowego przypadają na okres od lipca do grudnia. Odbywają się zgodnie ze starym afrykańskim rytuałem zwanym „Bega”. Według tradycji tylko kobietom wolno zbierać owoce świętego drzewa sawanny. Mężczyźni nie mogą dotykać drzewa, którego nie będą ścinać. Masłosz zawiera około 50% tłuszczu. Dzięki temu są one znaczącym źródłem tłuszczu spożywczego i kosmetycznego w okolicach swego pochodzenia. Owoce masłosza są również chętnie spożywane. 


Trochę historii

Posiada wiele nazw: w Afryce nazywane jest masłem karité lub masłem galam, w rejonach angielskojęzycznych nazwano je shea butter. W Polsce najczęściej spotykane określenia to masło karité lub olej z masłosza. Swoją angielską nazwę shea tree otrzymał masłosz pod koniec 18-tego wieku od szkockiego podróżnika Mungo Park'a. Prawdopodobnie zainspirował się afrykańskim językiem Bambra, w którym „sii” znaczy „święty”. Na cześć Mungo Park'a masłosz otrzymał łacińską nazwę Butyrospermum parkii (po łacinie: butyro = masło, spermum = nasienie). Inną nazwą jest Vitellaria paradoxa. Do Europy produkty masłosza trafiły dopiero pod koniec 19-tego wieku. Testy ich pielęgnujących właściwości miały w Niemczech miejsce w latach 1930-1952. Tak duża ilość tłuszczu w owocach, a także wielomiesięczna trwałość bez konieczności konserwowania wprawiła ówczesnych chemików w zachwyt. Niestety, w latach 60-tych masło karité zniknęło niemal całkowicie z Europy, ustępując miejsca masłu kakaowemu. Dopiero w ostatnich latach masło karité znów nabrało znaczenia i jest cennym naturalnym składnikiem wartościowych kosmetyków.

Wytwarzanie

Wytwarzanie masła karité jest długą i żmudną pracą afrykańskich kobiet. Dzień trzeba rozpocząć od wędrówki do miejsc gdzie rosną drzewa. W koszami wypełnionymi owocami trzeba wrócić do wioski. Nie ma żadnego transportu. Kobiety niosą kosze na głowach. Z jednego drzewa można zebrać od 15 do 20 kg świeżych owoców.

Orzechy masłosza wyjmuje się z łupiny i suszy na wolnym powietrzu. Następnie w drewnianych moździerzach rozbija się je na proszek o konsystencji gruboziarnistej mąki. Ta mąka wraz z wodą jest gotowana według miejscowej receptury, aż do uzyskania masłopodobnej masy. Do wytworzenia 1 kg nierafinowanego masła potrzeba około 15 – 20 kg świeżych owoców.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz