Latem też sięgnijcie po
masło karite.
Naturalne nierafinowane Masło
Karite (Masło Shea, Masłosz Parkii) pozyskiwane w wyniku tłoczenia na zimno
owoców drzewa "Vittelaria Paradoxa" (dawniej nazwa botaniczna
"Butyrospermum parkii"), pochodzące z terenów Zachodniej Afryki
(Togo), o przyjemnym lekko orzechowym zapachu. Dzięki wyjątkowo wysokiej
zawartości frakcji niezmydlającej (fitosterole, trójterpeny, węglowodór
kariten) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także
naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) i witamin E, A, D, F. Obecność
kwasu cynamonowego oraz cykloartenolu powoduje, że masło karite zaliczane jest
do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem
promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem
trójterpenów dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne,
antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące
krążenie krwi. Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane
bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała),
łącznie z okolicą oczu. Wykazuje duże podobieństwo do warstw lipidowych
naskórka dlatego wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement
międzykomórkowy. Karite
opóźnia proces starzenia się skóry, pobudzając metabolizm komórek. Wspomaga
walkę z celulitem i rozstępami. Ochrania i nawilża włosy. Niezbędny do
pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci. Karite stanowi idealną ochronę podczas
kąpieli słonecznych i morskich. Zimą pielęgnuje skórę podczas mrozów i wiatru.
Przyspiesza gojenie ran, leczy pęknięcia skóry, likwiduje przebarwienia i plamy
na skórze. Wmasowane w wilgotne włosy przeciwdziała ich przesuszeniu i
łamliwości. Dodane do kąpieli nawilży suchą i podrażnioną skórę. Polecane dla
osób skłonnych do alergii i dla dzieci. Łagodzi objawy łuszczycy, egzemy,
atopowe zapalenie skóry. Masło należy rozpuścić w dłoni przed nałożeniem.
Wchłania się natychmiast i nie zostawia tłustego filmu na skórze. Może być
stosowany przy skórze normalnej i suchej.
O roślinie
Masłosz rośnie w Afryce Centralnej i Zachodniej. Porasta półpustynne
sawanny, razem z akacjami i baobabami. Mieszkańcy Afryki nazywają to drzewo
„drzewem życia”, gdyż może ono rosnąć nawet 300 lat. Osiąga wysokość około 20
metrów. Pierwsze owoce masłosz wydaje po 25-30 latach, a najwięcej owoców rodzi w wieku od 50-ciu do
100-lat. Drzewa
tego nie spotkamy na plantacjach. Rośnie ono jedynie w specyficznym
mikroklimacie sawanny. Owoce masłosza podobne są kształtem do dużej śliwki. Po
okresie kwitnienia drzewa przypadającego na porę suchą owoce dojrzewają 5
miesięcy. Zbiory owoców drzewa masłowego przypadają na okres od lipca do
grudnia. Odbywają się zgodnie ze starym afrykańskim rytuałem zwanym „Bega”. Według tradycji tylko kobietom wolno zbierać
owoce świętego drzewa sawanny. Mężczyźni nie mogą dotykać drzewa, którego nie
będą ścinać. Masłosz zawiera około 50% tłuszczu. Dzięki temu są one znaczącym
źródłem tłuszczu spożywczego i kosmetycznego w okolicach swego pochodzenia.
Owoce masłosza są również chętnie spożywane.
Trochę
historii
Posiada wiele
nazw: w Afryce nazywane jest masłem karité lub masłem galam, w rejonach
angielskojęzycznych nazwano je shea butter. W Polsce najczęściej spotykane określenia
to masło karité lub olej z masłosza. Swoją angielską nazwę shea tree otrzymał
masłosz pod koniec 18-tego wieku od szkockiego podróżnika Mungo Park'a.
Prawdopodobnie zainspirował się afrykańskim językiem Bambra, w którym „sii”
znaczy „święty”. Na cześć Mungo Park'a masłosz otrzymał łacińską nazwę Butyrospermum parkii (po łacinie: butyro = masło, spermum =
nasienie). Inną
nazwą jest Vitellaria paradoxa. Do Europy
produkty masłosza trafiły dopiero pod koniec 19-tego wieku. Testy ich
pielęgnujących właściwości miały w Niemczech miejsce w latach 1930-1952. Tak
duża ilość tłuszczu w owocach, a także wielomiesięczna trwałość bez
konieczności konserwowania wprawiła ówczesnych chemików w zachwyt. Niestety, w
latach 60-tych masło karité zniknęło niemal całkowicie z Europy, ustępując
miejsca masłu kakaowemu. Dopiero w ostatnich latach masło karité znów nabrało
znaczenia i jest cennym naturalnym składnikiem wartościowych kosmetyków.
Wytwarzanie
Wytwarzanie masła karité
jest długą i żmudną pracą afrykańskich kobiet. Dzień trzeba rozpocząć od
wędrówki do miejsc gdzie rosną drzewa. W koszami wypełnionymi owocami trzeba
wrócić do wioski. Nie ma żadnego transportu. Kobiety niosą kosze na głowach. Z
jednego drzewa można zebrać od 15 do 20 kg świeżych owoców.
Orzechy
masłosza wyjmuje się z łupiny i suszy na wolnym powietrzu. Następnie w
drewnianych moździerzach rozbija się je na proszek o konsystencji gruboziarnistej
mąki. Ta mąka wraz z wodą jest gotowana według miejscowej receptury, aż do
uzyskania masłopodobnej masy. Do wytworzenia 1
kg nierafinowanego masła potrzeba około 15 – 20 kg świeżych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz